Het jaar is bijna ten einde. Een op zijn zachtst gezegd roerig jaar.
De afgelopen twaalf maanden zagen we nieuwe Olympische helden opstaan, de chaos en verwoesting van vijf jaar burgeroorlog in Syrië en de politieke verrassingen in de vorm van Donald Trump en de Brexit.
Voordat we beginnen aan 2017, leek het Business Insider goed om terug te kijken op 2016 door het oog van fotografen wereldwijd. Hier is het voorbije jaar in 41 adembenemende foto’s.
In januari liet president Barack Obama zijn emoties de vrije loop toen hij een toespraak hield over de plannen van zijn regering om het geweld met vuurwapens in de Verenigde Staten terug te dringen. “Elke keer als ik aan die kinderen denk, word ik kwaad,” zei Obama, verwijzend naar het bloedbad op basisschool Sandy Hook in Connecticut, december 2012.
Na één van de grofste verkiezingen in de geschiedenis van de Verenigde Staten, verkoos Time Magazine de nieuwe president Donald Trump tot Persoon van het Jaar. Trump was zeer ontstemd over het artikel waarin hij “de president van de Verdeelde Staten van Amerika” (Divided States of America) werd genoemd.
De burgeroorlog in Aleppo, de grootste stad in Syrië, bereikte dit jaar een inktzwarte climax. Duizenden burgers kwamen om het leven en nog eens duizenden anderen zaten gevangen in de stad waar de rebellen, het Syrische leger en Russische troepen om streden. De stad is verwoest.
Het beeld van de oorlog in Syrië dat misschien wel de meeste indruk maakte, was de foto van de vijfjarige Omran Daqneesh. Hij werd gevonden onder het puin van wat eens zijn huis was. Verwoest door luchtaanvallen bij Syrische en Russische luchtaanvallen op het oosten van Aleppo.
Een compleet andere emotie vanuit Syrië. Deze foto laat zien hoe blij Syrische vrouwen zijn nadat hun dorp is bevrijd uit handen van IS. De vrouwen waren onder het bewind van Islamitische Staat verplicht volledig zwarte niqaabs te dragen die hun hele lijf, inclusief gezicht, bedekten.
Aartsvijanden Noord- en Zuid-Korea kunnen toch samen door een deur. Tenminste, de twee turnsters op onderstaande foto lieten zien van wel. Na hun wedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro namen ze samen een selfie.
Ieshia Evans wordt gearresteerd door de ME nadat ze vredig protesteert tegen Amerikaans politiegeweld. Hier na de dood van Alton Sterling in Louisiana. Fotograaf Jonathan Bachman zei over deze foto: "Toen ik na afloop in mijn auto stapte en op mijn camera keek welke foto's ik had gemaakt, wist ik dat ik met deze plaat een sterk beeld had. Ik ben dankbaar dat deze foto bijdroeg aan een discussie over een belangrijke zaak in dit land."
Deze foto van een gewonde stewardess ging viraal na de terroristische aanslagen in Brussel, in maart. Nidhi Chaphekar hangt onderuit met haar kleren verscheurd en een bebloed gezicht. Er vielen 32 doden bij de bloedigste aanslagen in de geschiedenis van België. De aanslag werd opgeeist door IS.
Theresa May, na de Brexit de premier van het Verenigd Koninkrijk, ontmoet Queen Elizabeth op Buckingham Palace in juli.
Op deze iconische plaat is te zien hoe de Air Force One, het Amerikaanse regeringsvliegtuig, zich opmaakt voor de landing in Cuba. Het was voor het eerst in honderd jaar dat een Amerikaanse president, in dit geval Barack Obama, een bezoek bracht aan het Zuid-Amerikaanse land. Obama wilde de betrekkingen met het land weer aanhalen en de regering schrappen van de lijst met organisaties die terrorisme steunen.
Een Turkse studente betuigt op 14 december haar medeleven aan inwoners van Aleppo die vastzitten in Sarajevo, Bosnië-Herzegovina.
Een vrouw met een tattoo van Ziggy Stardust op haar rug rouwt bij een muurschildering van David Bowie in Brixton. De muzieklegende overleed in januari.
Paus Franciscus loopt door de beroemde poort van concentratiekamp Auschwitz. De paus bracht een bezoek aan het voormalige nazikamp in Polen.
In juli pleegde een deel van het Turkse leger een coup. De beweging hield het nog geen 24 uur vol nadat president Recep Tayyip Erdogan zijn aanhangers opriep de straat op te gaan en de opstand de kop in te drukken. Op deze foto staan Turkse militairen op het Taksimplein in Istanboel.
Alsof het hem totaal geen moeite kost, kijkt Usain Bolt achterom naar zijn tegenstanders tijdens de halve finale van de 100 meter sprint op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Bolt won uiteindelijk het goud in een tijd van 9.81 seconden.
Jackeline (26) tilt haar zoon in de lucht. Het kind is vier maanden oud en geboren met microcefalie, een aandoening waarbij iemand met een kleine schedel wordt geboren. De afwijking werd gelinkt aan het Zika-virus, dat zich dit jaar in ijl tempo verspreidde door Zuid-Amerika en andere delen van de wereld.
49 mensen kwamen om het leven nadat een IS-sympathisant zijn geweer leegschoot in een Amerikaanse nachtclub in Orlando, Florida. De aanslag zorgde voor een wereldwijd medeleven vanuit de homogemeenschap; de club werd frequent bezocht door LHBT'ers. Overal werden de slachtoffers herdacht.
Presidentskandidaat Hillary Clinton krijgt een knuffel van president Barack Obama als ze het podium betreedt tijdens de Democratische Conventie in Philadelphia.
Komiek en tv-presentatrice Ellen DeGeneres houdt het niet droog als ze met Barack Obama luistert naar een toespraak in het Witte Huis. DeGeneres kreeg er een presidentiële Medal of Freedom uitgereikt.
Labour-politica Jo Cox wordt neergeschoten door een extreem-rechtse terrorist vlak voor het Britse referendum over de Brexit. De wereld kijkt toe hoe Engeland in schok en verwarring is. Cox prees vlak voor haar dood juist haar verdeelde en trotse land.
Een intiem onderonsje voor het oog van de wereld van David Cameron en zijn gezin. De premier van Engeland, zijn vrouw Samantha en de kinderen Nancy, Elwen en Florence omhelzen elkaar voor de deur van Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, vlak nadat Cameron bekendmaakte af te treden als gevolg van de Brexit.
De een zijn dood... Nadat David Cameron zijn laatste overleg voerde met zijn kabinet, dolde de nieuwe premier van Engeland, Theresa May, voor de deur van Downing Street 10 met de pers.
Barack Obama en Angela Merkel ontmoeten elkaar in november voor de laatste keer in een officiële setting in Berlijn. Het tweetal vormde een hechte band tijdens Obama's jaren als president.
Ook in juli: de aanslag in Nice, Frankrijk. Een 19 ton zware vrachtwagen rijdt op 14 juli (de Franse nationale feestdag) in op een groep feestvierende mensen. 86 mensen komen om het leven en nog eens 434 raken gewond bij de aanslag die IS later opeist. Deze foto werd gemaakt op de Promenade Des Anglais en laat een deel van de puinhoop zien na de aanslag.
De Filipijnse president Duterte haalde dit jaar elke maand het nieuws met zijn bloedige oorlog tegen drugs. Sinds hij aan de macht is, gaf Duterte de opdracht voor de eliminatie van meer dan 5.500 mensen die verdacht werden van het gebruik, of de verkoop, van illegale drugs. Degene die niet omgebracht werden, zijn gevangen gezet in overbevolkte gevangenissen zoals de Quezon City Jail in Manilla, zoals te zien op onderstaande foto. Volgens CNN zit een groot deel van de gevangen vast voor drugsgerelateerde zaken.
Bron: CNN